Mevsim Geçişlerinde Vitamin ve Takviyeler: Sağlığınızı Koruma Rehberi
Yaz aylarını geride bıraktığımız bu günlerde, vücudumuzda bazı değişikliklerin yaşandığını hissedebiliriz. Halsizlik, baş ağrısı ve diğer grip belirtileri, mevsim geçişlerinde daha sık yaşadığımız durumlar olarak karşımıza çıkar. Bu durumların kalıcı hastalıklara dönüşmemesi ve bağışıklık sisteminin korunması için beslenme oldukça önemlidir.
Yaz aylarında kolayca ulaşabildiğimiz meyve ve sebzeleri sonbaharda bulmakta zorlanabiliriz ve ihtiyacımız olan vitaminlere yeterli düzeyde ulaşamayabiliriz. Bu durum bağışıklık sistemimizin zayıflamasına, buna bağlı olarak kolay hasta olmamıza sebep olabilir. Hastalıkların önüne geçmek için ise vitamin ve takviyeler destekleyici olacaktır.
Mevsim geçişlerinde C vitamini, E vitamini, demir ve çinko takviyesi alınması uzmanlar tarafından önerilir. Ancak bu durum her bireyin sağlık durumuna ve kan değerlerine göre değişiklik göstermektedir. Bu nedenle takviyeleri doktor kontrolünde kullanmak gerekmektedir.
Peki bağışıklığı güçlendiren vitamin ve takviyeler nasıl kullanılır? Vitaminlerin yan etkileri var mıdır? Gelin tüm soruların yanıtlarını birlikte keşfedelim.
Mevsim Geçişlerinde En Sık Kullanılan Takviyeler Nelerdir?
Mevsim geçişleri, hava değişimlerinin sık yaşandığı dönemlerdir. Bu dönemlerde bağışıklık sistemini korumak oldukça önemlidir. Bağışıklık sistemini güçlü tutmak için mevsim sebzelerini tüketmek ve işlenmiş gıdalardan mümkün olduğunca uzak durmak yapılacaklar listesinin başında gelir. Bir diğer yönden kontrollü olarak takviye almak ve bağışıklığı desteklemek alınabilecek diğer önlemlerdendir.
Her bünyenin ihtiyacına göre kullanılan takviyeler değişiklik gösterse de bazı takviyeler en çok kullanılanlar listesinin başında gelir. Şimdi sık kullanılan takviyeleri birlikte detaylandıralım.
1) C Vitamini
C vitamini birçok açıdan fayda sağlayan, bağışıklığın güçlenmesine katkı sağlayan vitaminlerden biridir. Portakal, mandalina gibi kış sebzelerinde bulunan C vitamini, takviye formunda da kullanılabilir. Soğuk algınlığına karşı koruyan bir antioksidan olan C vitamini takviyelerini, ihtiyacınız olan durumlarda kontrollü olarak kullanabilirsiniz.
2) D Vitamini
D vitamininin en büyük kaynağının Güneş olduğunu söyleyebiliriz. Kış aylarında daha az Güneş ışınlarına maruz kaldığımızı göz önünde bulundurursak D vitamini takviyesi kullanımının kış aylarında arttığını gözlemleyebiliriz. Bağışıklığın güçlenmesi ve kemik sağlığı için ihtiyaç duyulan durumlarda kontrollü olarak D vitamini takviyesi kullanabilirsiniz.
3) Probiyotikler
Bağırsak sağlığını destekleyen ve düzenleyen probiyotikler, mevsimsel sağlık güçlendirmesinde yardımcı olabilir. İhtiyaç olması halinde probiyotik takviyelerinden ya da probiyotik içeren gıdalardan yararlanabilirsiniz.
4) Omega-3 Yağ Asitleri
İltihaplanmanın azalmasında ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde rol oynayan bir diğer takviye, omega-3 yağ asitleridir. Genellikle balık yağı takviyesi olarak tercih edilen omega-3 yağ asitleri ile mevsim geçişlerinde bağışıklık sisteminizin güçlenmesini destekleyebilirsiniz.
Doğal Kaynaklarla Bağışıklık Sistemi Nasıl Güçlendirilir?
Bağışıklık sistemi, vücudu hastalıklara karşı koruyan bir kalkan görevi görmektedir. Mevsim geçişlerinde daha hassas olan bağışıklık sistemini, farklı yollarla güçlendirmek mümkündür. Alınan takviyeler bu yöntemlerden biri olsa da beslenmeye dikkat etmek en öncelikli kural olmalıdır. Mevsim sebzelerini ve meyvelerini tüketmek, bağışıklık sistemini güçlendirecek besinleri menüye eklemek bu dönemler için oldukça faydalı olacaktır.
Örneğin, protein açısından zengin olan tavuk, hindi ve baklagiller, vücudun güçlenmesini sağlayan amino asitler barındırır. Antikorların ve bağışıklık hücrelerinin üretimini sağlayan proteinler, gıdalar sayesinde doğal yollarla alınabilir. Bir diğer yönden probiyotik içeren yoğurt, kefir gibi ürünler bağırsak sağlığını artırarak bağışıklık sisteminin güçlenmesini destekler.
Bununla birlikte her derde deva olan su, bağışıklık sisteminin güçlenmesinde de önemli bir rol oynar. Bol su içerek vücuttan toksinlerin arınmasını sağlamak, bağışıklık sistemini tazeleyerek güçlendirir. Düzenli egzersiz ve yeterli uyku da vücut direnci için fayda sağlayan diğer etmenlerdir.
Mevsim Geçişlerinde Vücudu Korumanın Püf Noktaları
Mevsim geçişlerinde bağışıklık sistemini güçlendirecek yöntemlerden bahsettik. Hem doğal yöntemler ile hem de ek takviyeler ile bağışıklık sistemini güçlendirmek, hastalıklara karşı vücut direncini artırmak mümkündür.
Şimdi gelin yapılması gerekenleri kısaca özetleyelim.
- Mevsim meyve ve sebzelerinden, tahıl ve baklagillerden oluşan düzenli beslenme planı oluşturun.
- Bol su içmeye özen göstererek sıvı tüketimini artırın.
- İhtiyacınıza yönelik D vitamini, C vitamini, probiyotik gibi takviyeler kullanın.
- Egzersizi hayatınıza katın, her gün az da olsa egzersize zaman ayırmaya çalışın.
- Uyku düzeni oluşturun ve bunu korumaya çalışın.
- Stresli ortamlardan uzak durmaya çalışın, zihninizi sakinleştirecek aktiviteler yapın.
- Mevsimlere uygun giyinmeyi ve pamuklu ürünler tercih etmeyi ihmal etmeyin.
İhtiyacınız Olan Vitamin ve Takviyeler Vartabi’de!
Mevsim geçişlerinde dışarıya çıkıp alışveriş yapmak zorlayıcı gelebilir. Bunun yerine ihtiyacınız olan vitamin ve takviyelere tek tıkla ulaşabilirsiniz. Vartabi’nin gıda takviyesi ve vitamin kategorisinden tüm ürünleri inceleyebilir, ihtiyacınız olan seçeneği güvenle sipariş edebilirsiniz.